Zonwering voor je dakkapelraam kopen

doorWebmaster M.

Zonwering voor je dakkapelraam kopen

Dakkapellen zijn een zeer populaire aanbouw mogelijkheid geworden en de voordelen zijn overtuigend: met een dakkapel op een strategische plek op het dak kun je een hele ruimte veel aantrekkelijker maken. Een donkere, in ongebruik geraakte zolderkamer kan met een kapel opeens veranderen in een geschikte slaapkamer of werkkamer. Met veel buitenlicht en meer ventilatie voegt het veel waarde toe aan het huis. Niet alleen verbetert de sfeer, ook creëer je meer woonoppervlakte in de woning. Om het helemaal af te maken kun je dus ook kiezen voor zonwering voor je dakkapel.

Wat zijn de voordelen van een dakkapel?

Een uitbouw aan je huis, zoals een dakkapel, is vaak een aantrekkelijke optie. In veel gevallen heb je binnen een dag al een dakkapel. Voordelen zijn onder andere meer licht in huis, een fijnere sfeer en meer woonruimte. Een dakkapel kan dus zeker de moeite waard zijn.

 • Een dakkapel is snel geplaatst (vooral prefab dakkapellen)
 • Met een dakkapel wordt je huis meer waard
 • Allerlei soorten en maten dakkapel, voor elk huis wel een oplossing
 • Verfraaien met buitenzonwering en raamdecoratie

Is er een vergunning nodig?

Het bouwen van een dakkapel verandert de aanblik van het huis. Daarom is er vaak een vergunning nodig. Zeker voor grotere dakkapellen aan de voorkant van het huis is het noodzakelijk om dat in overleg met de gemeente te doen en daarbij toestemming te regelen. Bouw je aan de achterkant van het huis en voldoet de dakkapel aan enkele eisen (een plat dak en niet al te groot), dan kun je soms ook zonder vergunning een kapel laten aanbouwen. Bekijk de website van je gemeente voor meer informatie hierover.

Welke raamdecoratie en zonwering is mogelijk?

Over het algemeen kun je kiezen voor rolluiken of screens als zonwering voor je dakkapel. Raamdecoratie voor binnen is wel mogelijk in meer varianten en zou je dus eigenlijk alle soorten binnenzonwering kunnen laten plaatsen, denk aan jaloezieën, lamellen, shutters ed..

1. Rolluiken

Je kunt dus kiezen voor rolluiken voor je dakkapelraam. En is het met een rolluik onder andere mogelijk om de temperatuur in de kamer te regelen en voor verduistering te zorgen. Erg handig als je van je zolder een slaapkamer gemaakt hebt of van plan bent. Daarbij is het verstandig om direct voor rolluiken of screens te kiezen bij de aanschaf van een nieuw dakkapel zodat je dubbele meet-, bezorg- en voorrijkosten kunt voorkomen.

Prijsonderdeel Kosten
Rolluik aluminium (1m x 1m) vanaf 100 euro
Rolluik PVC (1m x 1m) vanaf 80 euro
Bediening vanaf 50 euro
Montage vanaf 100 euro

2. Screens

Screens zijn goedkoper dan de hierboven genoemde optie omdat het systeem simpeler is en er minder materiaal benodigd is. Daarnaast zorgen screens eigenlijk alleen voor verduistering op zolder en niet voor isolatie (temperatuurregeling).

Prijsonderdeel Kosten
Screen (1m x 1m) vanaf 50 euro
Bediening vanaf 15 euro
Montage vanaf 80 euro

Meer weten?

Wil je meer weten over dakkapellen en de mogelijkheden qua vergunningen? Dan kun je verder lezen op: www.rijksoverheid.nl

doorWebmaster M.

Waar op letten als je een veranda wilt kopen?

Veranda’s zijn stukken grond die aangelegd zijn en aan een woning liggen. Vaak heeft een veranda ook een afdak zodat je eronder kunt zitten. Dit beschermt je dan tegen slecht weer of de felle zon. Meestal wordt een veranda van hout gemaakt. Dit geeft een natuurlijke uitstraling en past vaak goed in een tuin waar wat groen in staat.

Vaak worden er houten planken op de grond gelegd en heb je houten palen om de constructie van het dak te maken. Een veranda kan ook helemaal afgesloten zijn van glas, maar in Nederland noemen we dat een serre.

De nadelen van een veranda

Er zitten een aantal voor- en nadelen aan het hebben van een veranda. Een veranda aan de achterkant van je huis kan heel wat natuurlijk ligt wegnemen. Het kan een stuk donkerder worden in de woonkamer. Als je al een donker huis hebt, is het echt verstandig om dit mee te nemen in je beslissing. Een ander nadeel van een veranda is dat je een stuk tuin moet inleveren om de veranda te bouwen.

Als je een ruime tuin hebt, kan dit natuurlijk prima. Als je een kleine tuin hebt, kan het zonde zijn om een veranda te plaatsen. Je moet er geen benauwd gevoel van krijgen als je op de veranda zit. Een veranda kost ook veel geld. Aangezien een veranda van stevig hout gemaakt moet worden, kunnen de kosten hoog oplopen. Bovendien moet het hout ook onderhouden worden om de duurzaamheid te verlengen. En daar moet je wel zin in hebben.

De voordelen van een veranda

Er zitten ook zeker een aantal voordelen aan een veranda. Een veranda zorgt ervoor dat je langer buiten kan zitten, vanwege de overdekking. Dus als het al wat kouder is of in de zomer regent, zit jij droog en warm onder het afdak. Een ander voordeel is dat je een soort tussenscheiding krijgt van binnen en buiten. Je kan wat sfeer van binnen naar buiten brengen op de veranda.

En andersom kan dat ook. Dit kan net zorgen voor wat meer sfeer aan de achterkant van je huis. Ook is de doorloop naar de tuin minder abrupt. Het fijne van het plaatsen van een veranda aan de achterkant van je huis, is dat je er geen vergunning voor nodig hebt. Raadzaam is het wel om even te melden dat je een veranda aan gaat leggen in je tuin. Het kan zijn dat je huis meer waard wordt met het hebben van een veranda. Immers, biedt het wat extra’s voor bewoners.

doorWebmaster M.

Zonwering voor een nieuwe uitbouw?

Nieuwe woning of toch een uitbouw zodat het niet nodig is om te verhuizen? Dan zijn er vele mogelijkheden. Als je besluit om te blijven in je huidige woning, dan kun je een uitbouw laten plaatsen en daarbij kiezen voor mooie zonwering.

Wat is een uitbouw?

Een uitbouw moet niet worden verward met een aanbouw of een bijgebouw. Bij de laatste twee wordt een extra ruimte aan of bij de woning geplaatst terwijl de buitenmuren blijven staan. Een uitbouw is een bouwproject waarbij een bestaande ruimte groter wordt gemaakt. Dat betekent dus dat de buitenmuren enkele meters de diepte in gaan en dat bijvoorbeeld je keuken of woonkamer zo uit wordt gebreid. Dit is een ingewikkelde klus en een uitbouw is dan ook een prijzige keuze. Op Uitbouw-Info.nl lees je hier meer over en kijk ook eens op pagina ‘Verschil uitbouw en aanbouw?‘.

Waarvoor een goede aannemer inschakelen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een goede aannemer voor je uitbouw te vinden. Deze vakman kun je inschakelen voor een van de volgende werkzaamheden:

 • Een aanbouw maken van de keuken of de woonkamer
 • Het verbouwen van de badkamer of toilet
 • Het veranderen van de keuken
 • Een garage bouwen
 • Een hele nieuwe woning laten maken
 • Een carport plaatsen
 • Tal van andere werkzaamheden
 • Rolluiken of ander zonwering plaatsen

Zonwering voor je uitbouw

Je kunt kiezen voor binnen- of buitenzonwering voor je nieuwe uitbouw. Daarbij kun je er een helemaal op maat laten maken zodat je nieuwe woonkamer er gelijk ook erg mooi uit gaat zien. Wat de kosten precies zijn voor de zonwering kun je hieronder lezen, maar zie ook prijzen zonwering.

Soort raamdecoratie Prijs per 2 meter
Gordijnen vanaf 200 euro
Jaloezieën vanaf 560 euro
Lamellen vanaf 375 euro
Plisségordijnen vanaf 375 euro
Vouwgordijnen vanaf 800 euro
Rolgordijn vanaf 350 euro
Shutters vanaf 800 euro
Dakraamrolgordijnen vanaf 310 euro

Tijdens het slapen

Ook is het belangrijk om te begrijpen dat de gevolgen van slechte ventilatie zoals vochtproblemen ook op andere manieren kunnen ontstaan. Denk aan vocht in de adem. Dan is het ook in de slaapkamer dus een probleem. Daarom moet ook in deze ruimtes, naast goede zonwering, ook de ventilatie goed op orde zijn. Wanneer dit niet het geval is, dan is in ieder geval het openzetten van het raam voor natuurlijke ventilatie een belangrijke zaak. Al is de juiste mechanische ventilatie natuurlijk altijd nog een betere optie. Denk hier daarom altijd ook goed over na.

doorWebmaster M.

Zonwering en insectenhor voor je dakraam

Het toevoegen van een dakraam brengt licht in een andere duistere ruimte. Ook zorgt het voor een goede ventilatie, wat op zolderkamers belangrijk is omdat de grote temperatuurverschillen condensatie kunnen veroorzaken. Daardoor wordt de zolder leefbaar en gezond gemaakt en kan je huis in waarde stijgen. Wat minstens net zo belangrijk is als het brengen van licht, is het verduisteren ervan wanneer dit niet uitkomt.

Insecten buiten en licht naar binnen

Dakramen vormen een vaak sfeervolle toevoeging aan zolderkamers. Door een nieuw dakraam te installeren kun je een zolder weer tot leven brengen door licht en frisse lucht toe te voegen. Deze zolder kun je dan ombouwen tot opberghok, speelkamer, slaapkamer of studeerkamer, waar je maar behoefte aan hebt. En dit voegt natuurlijk ook waarde toe aan je woning. Omdat het in de zomer erg warm kan worden op zolder zal je dan het raam ook regelmatig openzetten. Dit kan ongewenste insecten naar binnen brengen en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Je kunt dan overwegen over te gaan op het aanschaffen van een insectenhor.

De kosten

De kosten voor een rolhor beginnen rond de €50 voor een exemplaar met kleine afmetingen. Als je een raam van een bekende leverancier hebt geïnstalleerd kun je ook een insectenhor aanschaffen van hetzelfde merk. Je weet dan zeker dat deze goed zal aansluiten, maar dan ben je ook duurder uit. Je kunt dan rekenen op een prijs van rond de €125 en hoger. Elektrische rolhorren, die je vanuit elke locatie in huis kunt bedienen, kosten het meeste, maar geven ook het beste gebruikersgemak. Wat je ook kiest, met een rolhor laat je de frisse lucht binnen en ongewenste gasten buiten.