Binnenzonwering

Je kent het wel: je probeert op een zonnige dag televisie te kijken maar omdat de zon zo erg naar binnen schijnt zie je niet veel. Bovendien wordt het binnen erg warm op dat soort dagen en verkleuren met een beetje pech ook nog eens je goede meubels. Om dat te voorkomen kun je beter kiezen voor een goede zonwering.

Modellen van binnenzonwering

Je kunt kiezen voor binnen- of buitenzonwering, waarbij beide manieren hun voor- en nadelen hebben. Binnenzonwering heeft een dubbele functie want het houdt niet alleen op warme dagen de zon en het scherpe licht buiten, het zorgt ook voor een stukje privacy in huis omdat de mensen die buiten voorbijkomen niet zo makkelijk binnen kunnen kijken. Wil je graag binnenzonwering dan is de keuze enorm. Je kunt in dat geval kiezen voor (gewone) gordijnen, lamellen, plisségordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen of shutters. Welke manier je kiest hangt van meerdere dingen af. Houd bij de keuze altijd rekening met de volgende 3 punten:

1. Oriënteren

Kijk wat er goed bij de rest van het interieur past en kies voor binnenzonwering die naar jouw smaak is. De meeste soorten binnenzonwering zijn in allerlei kleuren en motiefjes te koop dus er is eigenlijk altijd wel iets te vinden dat bij jouw interieur past. Kijk ook naar de grootte van het raam waarvoor je zonwering wilt kopen en voor welk vertrek het is. Niet iedere soort zonwering of raamdecoratie is even geschikt voor iedere ruimte.

Als je bijvoorbeeld kiest voor zonwering op een slaapkamer is het prima als deze de hele dag gesloten kan worden als de zon schijnt. Je hoeft dan niets te doen op de kamer en hebt er ook geen daglicht nodig. Je kunt dan bijvoorbeeld makkelijk voor rolgordijnen kiezen die je helemaal dicht doet. In de woonkamer is dit echter minder makkelijk in het gebruik. Als je daar een rolgordijn hangt en dit helemaal sluit zie je niet veel meer dus kies je beter voor een andere oplossing.

2. Kosten

Niet alle soorten binnenzonwering zijn in iedere maat verkrijgbaar. Houd daarbij ook rekening met je budget. Voor kleinere ramen zijn vaak gordijnen en andere soorten raamdecoratie in standaardmaten te koop maar als het boven een bepaalde breedte komt dien je ze vaak op maat te laten maken en zullen ze duurder uitvallen.

Type binnenzonwering Kosten per 2 meter
Dakraamrolgordijnen vanaf 310 euro
Gordijnen vanaf 200 euro
Jaloezieën vanaf 560 euro
Lamellen vanaf 375 euro
Plisségordijnen vanaf 375 euro
Rolgordijn vanaf 350 euro
Shutters vanaf 800 euro
Vouwgordijnen vanaf 800 euro

3. Zelf monteren

Een groot voordeel van binnenzonwering is dat je deze veelal zelf kunt bevestigen. Als de maat niet goed is kun je bij de meeste soorten deze ook gewoon zelf aanpassen door ze in te korten. Gordijnen of lamellen kun je makkelijk zelf aan de muur of het plafond bevestigen. Het systeem waarmee je dit doet is veelal eenvoudig op te hangen en de raamdecoratie hang je er prima zelf aan. Bepaalde soorten binnenzonwering zijn wat moeilijker te monteren maar als je een beetje handig bent is dat ook goed te doen. Lees eerst de bijgeleverde handleiding goed door voordat je begint.

Alle soorten binnenzonwering:

Zonweringbedrijven vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van max. 4 bedrijven in jouw regio en vind de beste vakman voor jouw klus: