Checklist

Als je een nieuw huis hebt of een nieuwe inrichting wilt dan wil je natuurlijk ook de ramen van iets nieuws voorzien. Dit kan op veel verschillende manieren maar we hebben even een aantal punten op een rijtje gezet waar je het beste rekening mee kunt houden bij de aanschaf van bijvoorbeeld gordijnen, lamellen of andere raamdecoratie.

1. Kies wat je mooi vindt

Kies voor raamdecoratie die je mooi vindt maar die ook bij de rest van het interieur past. Je zult ongetwijfeld niet iedere raamdecoratie even mooi vinden maar ook niet alles zal even goed staan in je huis. Ga daarom altijd op zoek naar iets in een stijl die bij jou en bij (de rest van) de woning past. Inspiratie kun je op vele manieren opdoen, denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van woonbeurzen maar ook online (bijv.: Pinterest.com of woonmagazines).

2. Wat is je doel?

Houd er ook rekening mee of je alleen raamdecoratie wilt om een beetje privacy in huis te hebben en zodat niet iedereen binnen kan kijken of dat het ook dient als zonwering. In het laatste geval zijn namelijk bepaalde soorten raamdecoratie beter geschikt dan andere.

3. Meet altijd goed

Meet altijd van tevoren goed hoe groot de raamdecoratie dient te zijn. Zeker als je raamdecoratie op maat laat maken is het belangrijk dat het goed klopt omdat het anders niet past en retourneren kan dan niet. Veel huizen beschikken over standaardmaten ramen en deuren maar als dat niet het geval is komt er toch echt maatwerk aan te pas. Dit is duurder dan standaarddecoratie maar dan ben je er wel van verzekerd dat het ook goed past, mits je goed gemeten hebt natuurlijk.

Meten is een nauwkeurige klus en je meet beter een keer extra dan te weinig. Als je een groot raam meet, doe dit dan op meer plekken want er zijn maar weinig muren die echt helemaal recht zijn. Als het bijvoorbeeld een centimeter minder is in het midden dan aan de zijkanten ga dan altijd uit van de kleinste maat. Anders loop je kans dat het net te lang is of de raamdecoratie klemt komt te zitten op het kozijn.

4. Kijk naar het beschikbare budget

Kijk goed wat er allemaal te koop is en kies daarna pas wat je wilt hebben. Kijk ook goed hoeveel je nodig hebt want raamdecoratie is niet goedkoop. Houd daarom rekening met je beschikbare budget. Je kunt altijd een offerte laten maken voor wat je nodig hebt. Als de prijs te hoog is ga je gewoon op zoek naar een alternatief.

5. Ga voor zelf monteren om kosten te besparen

Raamdecoratie kun je in de meeste gevallen prima zelf monteren en ophangen maar als je echt twee linkerhanden hebt is het zeker zinvol om het door iemand anders te laten doen. Dit kan een vriend of bekende zijn maar ook een erkend bedrijf. Houd er in het laatste geval wel rekening mee dat je dan meer betaalt en kijk dus goed of dit wel binnen je budget valt.

Zonweringbedrijven vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van max. 4 bedrijven in jouw regio en vind de beste vakman voor jouw klus: