Knikarmscherm

Als je de zon buiten wilt houden op warme dagen omdat het anders te heet wordt in huis of omdat ze irritant binnen schijnt kun je kiezen voor een ‘knikarmscherm’ als zonnescherm.

Wanneer kiezen voor knikarmschermen?
Als je ook onder het scherm op je terras wilt zitten kun je het beste kiezen voor de iets duurdere knikarmscherm in plaats van een uitvalscherm. Door de specifieke constructie van de armen kun je namelijk niet onder een uitvalscherm zitten. Een ander alternatief is een terrasoverkapping.

Eigenschappen

Knikarmschermen maken het mogelijk om eronder te zitten en zorgt er daarbij voor dat de zon niet binnen in huis kan komen. Knikarmschermen zijn wellicht de meest bekende type zonwering die er te koop is omdat vrijwel elk huis wel zo een soort zonwering heeft. Verder is het frame en de cassette (waar het doek in opgerold wordt) gemaakt van aluminium en gaat het daarom erg lang mee. En kun je eveneens kiezen uit alle RAL-kleuren voor het doek.

Hoe werkt een knikarmscherm?

Een knikarmscherm wordt aan de gevel van het huis gemonteerd; meestal aan de achterkant waar zich het terras bevindt. Zoals de naam al zegt heeft het scherm twee knikarmen waarmee het doek naar voren wordt uitgeklapt. De armen kunnen op verschillende standen ingesteld worden zodat het scherm hoger of lager komt te hangen. Dit betekent dat de zon er, indien deze lager staat, niet meer onderdoor kan schijnen en je toch lekker in de schaduw blijft zitten.

Een knikarmscherm kan wel tot tien meter breed zijn, dus feitelijk is er voor iedere woning wel een geschikt exemplaar te vinden. De lengte van het scherm naar de voorkant toe (de uitval) is maximaal vier meter maar dat betekent zeker dat je er met een gezelschap onder kunt zitten en dat er niemand in de felle zon hoeft plaats te nemen.

Voordelen

Als je kiest voor buitenzonwering kan dit betekenen dat je een deel van je terras daarvoor opoffert. Dit heb je bijvoorbeeld ook als je een of meer parasols op je terras zet die nog wel eens hinderlijk in de weg willen staan. Het grote voordeel van een knikarmscherm is dat dit op een dusdanige hoogte komt te hangen dat je er makkelijk onderdoor kunt lopen en je er geen last van hebt.

Prijzen

Knikarmschermen zijn niet goedkoop maar je hebt er wel wat aan en ze gaan zeker een lange tijd mee. De prijzen kunnen sterk uiteenlopen en zijn met name afhankelijk van de grootte van het scherm en de manier waarop het bediend wordt. Een groot knikarmscherm weegt behoorlijk wat en kan meestal niet met de hand bediend worden omdat het simpelweg te zwaar is. In dat geval kies je voor een elektrische bediening maar dat is uiteraard wel duurder. Deze bediening kan bestaan uit een knop maar ook een afstandsbediening is mogelijk zodat je het scherm vanuit je luie stoel kunt bedienen.

Breedte (standaard uitval: 1 meter) Kosten
1 meter vanaf 150 euro
2 meter vanaf 375 euro
3 meter vanaf 450 euro
4 meter vanaf 625 euro

Installatie

Zoals bij de meeste soorten buitenzonwering het geval is, is ook een knikarmscherm niet eenvoudig om zelf te monteren. Het zijn veelal zware schermen die je niet alleen kunt plaatsen en het is zaak dat deze goed en met voldoende materiaal bevestigd worden. Het is daarom zeker wijsheid een dergelijk scherm te laten monteren door een vakman. Zij kunnen dit snel en vakkundig en je krijgt er dan ook nog eens garantie op zodat je ten volle kunt genieten van de zonwering.

Onderdeel Kosten
Monteren vanaf 150 euro
Inmeten vanaf 50 euro
Voorrijkosten vanaf 20 cent per kilometer

Een knikarmscherm van 2 meter breed kun je al vanaf 150 euro laten monteren.

Andere soorten buitenzonwering:

Zonweringbedrijven vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van max. 4 bedrijven in jouw regio en vind de beste vakman voor jouw klus: