Lamellen

Als je op zoek bent naar nieuwe raamdecoratie is de keuze daarin groot. Niet iedereen vindt hetzelfde mooi dus dat is dan maar goed ook. Je kunt bijvoorbeeld voor lamellen kiezen en zijn eigenlijk net jaloezieën maar dan verticaal in plaats van horizontaal. Ze worden aan een rail bevestigd die je kunt monteren aan het plafond.

Materiaal

Waarom zou je voor lamellen kiezen in plaats van voor gordijnen of jaloezieën? Lamellen worden gemaakt van stof of van PVC en beide varianten zijn makkelijk schoon te houden. Lamellen klik je één voor één in de rail maar je kunt ze dus ook allemaal los van elkaar eraf halen om ze te reinigen.

Groot voordeel van lamellen ten opzichte van horizontale jaloezieën is dat er weinig stof op blijft liggen en ze dus minder snel vies worden. Als je kiest voor lamellen van stof kun je deze ook eenvoudig reinigen. Je maakt ze los van de rail en doet ze in een bakje sop of, indien mogelijk, in de wasmachine. De lamellen kun je nog nat weer ophangen zodat ze kunnen drogen.

Prijzen

Bij verschillende bouwmarkten kun je kant-en-klare lamellen kopen die in standaardmaten geleverd worden. Het is verder ook mogelijk dat bijvoorbeeld webshops kleine ‘sets’ aanbieden van 4 lamellen. Afhankelijk van de breedte van je raam kun je dus het systeem uitbreiden. Zo een systeem is in vergelijking met de prijzen hieronder zo een 30 tot 40 euro duurder. Hieronder 2 prijsvoorbeelden:

Afmeting (bxh) Materiaal Prijzen
200×260 Stof (89mm dik) vanaf 85 euro
200×260 PVC kunststof (89mm dik) vanaf 69 euro

Stand

Een ander voordeel van lamellen ten opzichte van gewone gordijnen is dat je ze op een bepaalde stand kunt openzetten zonder dat ze helemaal geopend hoeven te zijn. Je kunt ervoor kiezen om ze op een bepaalde manier open te zetten zodat je wel voldoende lichtopbrengst in de kamer krijgt maar dat niet iedereen die voorbijkomt ook direct naar binnen kijkt. Je kunt lamellen twee kanten opdraaien zodat je er voor kunt zorgen dat je zelf wel goed naar buiten kunt kijken maar niet makkelijk gezien wordt.

Openen

Lamellen kun je zo laten maken dat je ze, bijvoorbeeld bij een groot raam, zowel naar de linker- als de rechterzijde van de kamer kunt laten schuiven. Als je kiest voor een opening in het midden kun je deze net zo breed maken als je zelf wilt. Lamellen kunnen ook zo gemaakt worden dat ze alleen naar links of rechts open gaan. Kijk daarom altijd wat het beste uitkomt en kies ook voor de goede kant om de bediening te laten maken zodat je er altijd makkelijk bij kunt.

Nog een voordeel van lamellen is dat je ze veelal in de dag, dus tussen het kozijn of de muren, kunt ophangen. Dit betekent dat ze mooi aansluiten en er weinig licht aan de zijkanten langs zal komen.

Maatwerk

Lamellen zijn in diverse prijsklassen te koop en je kunt kiezen voor een standaardmaat of ze op maat laten maken. Ook is het mogelijk om setjes bij diverse webshops te kiezen zoals eerder beschreven. Een standaardmaat is altijd voordeliger en lamellen kun je zelf op maat maken als ze te lang mochten zijn. Dit doe je eenvoudig met een speciale tang. Omdat lamellen losse delen bevatten kun je ook altijd, indien nodig, een losse lamel vervangen als deze beschadigd is. Je hoeft dan niet meteen compleet nieuwe raamdecoratie aan te schaffen.

Alle soorten binnenzonwering:

Zonweringbedrijven vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van max. 4 bedrijven in jouw regio en vind de beste vakman voor jouw klus: