Rolluiken

Als je op zoek bent naar een zonwering die je aan de buitenzijde van je huis kunt plaatsen zijn rolluiken zeker een goede optie.

Rolluiken fungeren niet alleen als zonwering maar zorgen er ook voor dat je huis beter geïsoleerd is en de warmte in de winter beter binnen blijft. Daarnaast zijn rolluiken ook nog eens verduisterend en uitermate geschikt voor bijvoorbeeld op een slaapkamer waar je het lekker donker wilt maken. Rolluiken zijn ook zeer geschikt om ongewenste bezoekers buiten de deur te houden en vormen een goede inbraakbeveiliging.

Rolluiken zijn samengevat:

 • Zonwerend
 • Verduisterend
 • Warmte-isolerend
 • Inbraakwerend
 • Geluidswerend

Soorten

Als je rolluiken wilt laten plaatsen kun je kiezen uit 3 soorten, namelijk 1) opbouwrolluiken, 2) voorzetrolluiken en 3) inbouwrolluiken. Het is met name afhankelijk of je een bestaand huis van rolluiken wilt voorzien of met nieuwbouw bezig bent voor welke soort je kiest. Zo worden inbouwrolluiken standaard in een nieuwbouw opgeleverd. In een bestaande woning inbouwrolluiken plaatsen is bijna onbegonnen werk omdat er veel sloopwerk aan te pas zal komen. In dit geval is het toch verstandiger om te kiezen voor voorzetrolluiken.

Prijzen

De totale kosten zijn vooral afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de bediening waar je voor gaat kiezen. Een rolluik met handbediening is natuurlijk goedkoper dan een met een afstandsbediening.

Breedte Kosten
1 meter vanaf 200 euro
2 meter vanaf 310 euro
3 meter vanaf 400 euro
3,5 meter vanaf 570 euro

We gaan hierbij uit van een totale opgerolde lengte van 230 cm.

Bediening

Rolluiken zijn in verschillende maten te koop en worden geleverd met handmatige bediening maar elektrisch is ook mogelijk.

Als je bijvoorbeeld een groot rolluik laat hangen zal dit dusdanig zwaar zijn dat het beter is om voor een elektrische bediening te kiezen. Hiermee voorkom je onnodig gesjouw maar loop je ook niet de kans dat het touw waarmee de handmatige bediening gevormd wordt snel kapot gaat.

Elektrische bediening werkt in een vloeiendere en soepelere beweging dan wanneer je het met de hand bedient.

Bediening Kosten
Handmatige bediening vanaf 75 euro
Elektrische bediening vanaf 200 euro extra
Elektrische bediening met afstandsbediening 50 euro extra

Uitvoering

Rolluiken zijn in diverse uitvoeringen en kleuren te koop dus er is voor ieders smaak wel wat te vinden. Of je nu een oud of modern huis hebt, er is altijd wel iets dat erbij past. Houd, voordat je een rolluik aanschaft, rekening met de volgende zaken.

 1. Materiaal
  Kijk eerst naar wat voor materiaal je wilt hebben. Rolluiken worden gemaakt van aluminium en kunststof maar een eigenschap van het eerste materiaal is dat het zwaarder is. Bij een groter rolluik kies je dan ook beter voor de kunststof variant (met afstandbediening).
 2. Maat
  Meet altijd goed op hoe groot het rolluik dient te worden. Soms kun je toe met een standaardmaat maar dat is niet altijd het geval. Maatwerk behoort altijd tot de mogelijkheden maar kost wel meer. Gaat het om een groot project? Laat de specialist dan (tegen een meerprijs) langskomen voor het inmeten. Dit zal je een hoop ellende achteraf kunnen voorkomen.
 3. Model
  Bepaal ook wat voor soort/type rolluik je wilt hebben. Een nieuwbouwhuis kun je nog tijdens de bouw voorzien van inbouwrolluiken omdat deze verwerkt worden in de muren. Dit heeft tot gevolg dat je ze amper ziet als ze open zijn. Voor een bestaand huis zijn opbouw- of voorzetrolluiken een betere keuze omdat je anders veel dient te breken. De rolluiken zijn dan wel heel goed te zien (vooral de cassette).
 4. Bediening en montage
  Kies tenslotte wat voor bediening je wilt en wie de rolluiken monteert. Dit kun je zelf doen maar het is makkelijker en vaak ook beter om het aan een bedrijf over te laten. Bovendien geven zij garantie en kun je altijd op hen terugvallen als er iets niet goed is. Rolluiken laten monteren is uiteraard wel duurder dan het zelf doen.

Meer weten?

Kijk dan op deze website over rolluiken.

Andere soorten buitenzonwering:

Zonweringbedrijven vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van max. 4 bedrijven in jouw regio en vind de beste vakman voor jouw klus: