Buitenzonwering

Als je graag op warme dagen de zon buitenshuis wilt houden omdat het anders te warm wordt of deze op een irritante wijze binnen schijnt kun je het beste kiezen voor een goede zonwering. Deze is verkrijgbaar voor zowel binnen als buiten (welke we hieronder zullen behandelen). Het is maar net wat je zelf het prettigst vindt om te hebben.

Oriënteren

Er zijn veel mogelijkheden als je voor buitenzonwering kiest maar het is verstandig om goed rond te kijken wat er precies te koop is. Als je zonwering voor bijvoorbeeld aan een schuifpui neemt dien je er wel rekening mee te houden dat deze gezien de niet geringe breedte op maat gemaakt zal worden. Dit betekent dat het een aanzienlijke prijs zal krijgen en is het niet altijd even makkelijk om het te plaatsen.

Als je erg handig bent kun je dit wel zelf maar houd er rekening mee dat het een klus is die je zeker niet alleen kunt maar die je in bepaalde gevallen ook beter kunt overlaten aan een vakman. In dat laatste geval zit er ook garantie op je buitenzonwering en als er dan iets niet goed aan is hoef jij je nergens zorgen over te maken omdat het allemaal voor je geregeld wordt.

Voorbeelden

Buitenzonwering zorgt er voor dat de zon en warmte buiten blijft wanneer je dat wilt maar het kan niet alleen daarvoor gebruikt worden. Wil je met de buitenzonwering niet alleen de zon buiten de deur houden maar zelf ook buiten genieten op je terras maar wel in de schaduw? Dan is een knikarmscherm ideaal omdat je daarmee ook voor jezelf buiten een schaduwplek creëert.

Markiezen worden niet alleen gebruikt voor woonhuizen maar je ziet ze ook veelvuldig bij winkels. Dit zijn zonneschermen met een mooie ronding aan de bovenkant die voor een bijzonder aanzien van het pand zorgen naast het tegenhouden van de zon. Zo heeft iedere soort buitenzonwering bepaalde eigenschappen die misschien juist voor jouw woning ideaal zijn.

Modellen

Als je kiest voor buitenzonwering dan heb je zoals hierboven beschreven diverse mogelijkheden. Welke buitenzonwering je kiest hangt af van wat je uiteraard zelf mooi vindt maar zeker ook wat het meeste nut heeft. Voorbeelden van deze soort zonwering zijn bijvoorbeeld:

  1. markiezen
  2. screens
  3. zonneschermen
  4. rolluiken

1. Markiezen als buitenzonwering

Markiezen zie je niet alleen bij woonhuizen maar ook bij winkelpanden. Ze geven de woning een traditionele uitstraling en zeker bij een wat ouder pand misstaan ze niet. Een markies wordt gekenmerkt door een bolle vorm waarbij het doek over een frame heen gespannen is. Het deel van de markies dat je ziet wanneer deze uitgeklapt is wordt ook wel de uitval genoemd.

2. Screens als buitenzonwering

Een goede optie als je op zoek bent naar buitenzonwering om aan de buitenkant van je huis te plaatsen zijn screens. Deze zien er uit als een soort rolluik en werken ook op nagenoeg dezelfde manier. Ze lopen recht van boven naar beneden over het raam heen en houden zo de zon buiten en zorgen er op warme dagen voor dat je de hitte buiten houdt en het binnen lekker koel blijft.

3. Zonnescherm als buitenzonwering

Zonneschermen zijn een makkelijke manier om tegen lage kosten een schaduw in je terras te creëren. Als je bijvoorbeeld voor een zonnescherm kiest heb je de keuze uit twee modellen, namelijk een uitvalscherm en een knikarmscherm.

4. Rolluiken als buitenzonwering

Naast de reeds genoemde soorten buitenzonwering wordt er ook vaak gekozen voor rolluiken. Deze hebben ook meer dan één functie. Rolluiken kun je in warme periodes gebruiken om de zon en de warmte buiten te houden maar in de winter zijn ze ook uitermate geschikt om de warmte binnen te houden zodat je minder hard hoeft te stoken.

Daarnaast hebben rolluiken ook een veiligheidsfunctie: ze kunnen er voor zorgen dat ongewenste bezoekers buiten de deur blijven. Rolluiken zijn niet de voordeligste oplossing als je kiest voor buitenzonwering maar door de verschillende functies leveren ze wel het meeste rendement op.

Prijsvoorbeelden

Hieronder een aantal prijsvoorbeelden voor buitenzonwering van 2 meter breed:

Type Prijs
1. Markiezen vanaf 560 euro
2. Screens vanaf 200 euro
3. Zonneschermen vanaf 350 euro
4. Rolluiken vanaf 310 euro

Buitenzonwering kun je al vanaf 150 euro laten plaatsen door een erkend zonweringbedrijf.

Alle soorten buitenzonwering:

Zonweringbedrijven vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van max. 4 bedrijven in jouw regio en vind de beste vakman voor jouw klus: