Raamfolie

Ben je op zoek naar een manier om ervoor te zorgen dat mensen niet makkelijk binnen kijken in je huis maar je nog wel lekker naar buiten kunt kijken en er genoeg licht binnenvalt? Dan kun je in plaats van voor gordijnen, lamellen of een ander soort raamdecoratie ook kiezen voor (decoratief) raamfolie.

Plak waar jij wilt

Decoratiefolie plak je op het raam en je kunt zelf bepalen hoeveel je erop doet en op welke hoogte. Als je het doet om nieuwsgierige mensen een blik naar binnen te belemmeren ga je het beste even buiten staan om te kijken op welke hoogte je de folie het beste kunt plakken (meestal wordt op een hoogte van 165 cm aangeraden). Je kunt het natuurlijk ook gewoon gebruiken omdat je het mooi vindt staan, bijvoorbeeld op een spiegel of op de deur van de douchecabine.

Folie in veel vormen

Decoratiefolie is te koop in zeer diverse varianten. Zo bestaat er onder andere raamfolie die op glas-in-lood ramen lijkt maar ook folie waarmee je een effect creëert alsof er jaloezieën hangen. Behalve raamfolie met allerlei designs kun je ook kiezen voor melkglasfolie waar je niet makkelijk doorheen kunt kijken. Dat is bijvoorbeeld ook ideaal voor deuren.

Wil je wat anders dan anders? Kijk dan ook eens naar krijtfolie, gekleurde raamfolie, glasfolie, verduisterende folie of een zonwerende variant. Dit zijn nog maar een aantal voorbeelden van de diverse soorten die er te koop zijn. Je kunt zelfs je eigen folie laten bedrukken als je wilt. Dan heb je zeker iets origineels.

Op een rolletje of op maat gemaakt

Decoratiefolie is verkrijgbaar op rolletjes maar dan dien je het wel zelf op maat te knippen. Je kunt het ook bestellen in specifieke maten. Meet altijd goed wat je nodig hebt en dan past het ook precies (bestel altijd extra). Dit maatwerk kost je wat meer maar dan heb je ook waar je naar op zoek bent.

Varianten

Decoratiefolie is verkrijgbaar als zelfklevende raamfolie of als statische folie. De zelfklevende variant heeft een eigen plaklaag en je dient er dan ook voor te zorgen dat deze in één keer goed bevestigd wordt. Dit is niet zo makkelijk maar het gaat beter als je van tevoren het raam even wat vochtig maakt en met een raamtrekker de folie glad strijkt. Doe dit altijd met twee personen, zodat de een de folie kan vasthouden en de ander het kan glad maken, want bubbels erin kijkt natuurlijk niet zo mooi. Deze zelfklevende raamfolie kun je overigens wel van het raam afhalen als je wilt maar dat gaat wat moeilijker. Verschuiven als het scheef zit vormt wel een probleem dus het dient feitelijk meteen goed te zitten.

Statische folie blijft door middel van de statische lading vastzitten op het raam en is derhalve ook makkelijker eraf te halen en te verschuiven.

Bijpassende plakfolie

Behalve decoratiefolie bestaat er ook plakfolie. Deze is niet doorzichtig en kan niet voor ramen gebruikt worden maar wordt veelal toegepast ter decoratie van bijvoorbeeld kozijnen of vensterbanken. In combinatie met bijpassende raamfolie is dat natuurlijk altijd erg leuk.

Prijzen raamfolie

Hieronder enkele prijsvoorbeelden van raamfolie. Decoratief raamfolie is zoals je kunt zien niet duur maar het is wel erg effectief tegen inkijk.

Soort Prijs
Raamfolie 45×100 cm vanaf 8 euro
Raamfolie melkglas 70×200 cm vanaf 12 euro
Statische raamfolie 70×150 cm vanaf 17 euro

Raamfolie aanbrengen

Raamfolie kun je eenvoudig zelf aanbrengen. Volg de stappen hieronder om het folie op het glas van je raam, deur, spiegel of douchecabine aan te brengen.

  1. Bepaal waar je het folie precies gaat aanbrengen. Wil je inkijk aanzienlijk verminderen dan kun je het beste op zo een 165 cm hoogte vanaf de grond plakken (het midden van de folie aanhouden). Dus, is je folie 50 centimeter breed en je gaat deze horizontaal aanbrengen? Dan zou de bovenkant dus maximaal 165+(50/2)=190 cm moeten zijn
  2. Het glas goed schoonmaken
  3. Breedte bepalen en eventueel met een stift markeren
  4. Op maat knippen
  5. Het gebied waar je plakken gaat nat maken met water
  6. Een eerste deel van het beschermfolie verwijderen en beginnen met plakken in een hoek
  7. Bubbeltjes met water en/of lucht wegdrukken naar de kant waar je nog moet plakken met bijv. een bankpas of liniaal
  8. Laten drogen en klaar!

Zonweringbedrijven vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van max. 4 bedrijven in jouw regio en vind de beste vakman voor jouw klus: