Horren

Insecten zijn nuttige dieren maar de meeste houd je toch liever buiten de deur. Om dit te doen slagen kun je heel wat manieren bedenken zoals bijvoorbeeld een vliegengordijn of gewoon de ramen en deuren gesloten houden maar dat laatste is ook niet alles en de kamers luchten is gezond. Een goede oplossing is bijvoorbeeld een hordeur of een hor voor je ramen (zie ook Wikipedia).

Afhankelijk van je doel kun je kiezen uit heel veel soorten horren, zoals onder meer:

  • Horren voor ramen
  • Horren voor vaste ramen
  • Horren voor draaikiepramen
  • Horren voor deuren
  • Horren voor schuifpuien
  • Horren voor dakramen
  • Inzethorren
  • Voorzethorren

Voor ramen

Afhankelijk van wat voor soort raam je hebt kies je hier een bijpassende hor bij. Een inzethor kun je gebruiken voor een draai-kiepraam. Heb je een raam dat naar buiten toe open draait dan kun je kiezen voor een rolhor of een voorzethor. Houd er wel altijd rekening mee dat er geen uitzetijzers of haken in de weg zitten want anders kan het hor misschien niet helemaal dicht en heeft het nog weinig nut. Voor een dakraam kun je een rolhor kopen dat daar speciaal voor gemaakt is. Deze is vergelijkbaar met dakraamrolgordijnen maar dan gemaakt van gaas.

Voor deuren

Zoek je een hor voor een deur? Een plissé hordeur is geschikt voor een naar buiten of naar binnen draaiende deur (een scharnierende hor kan ook) en voor een schuifdeur. Horlamellen passen ook in een deur die naar buiten open draait. Heb je een dubbele deur? Dan biedt een dubbele plissé hordeur uitkomst.

Hoe vind je de meest geschikte hor?

Vind je het moeilijk om te bepalen welke hor het beste geschikt is voor jouw huis? Op de website van aanbieders vind je vaak een keuzehulp die je goed op weg kan helpen. Hierbij kun je aangeven wat voor hor je zoekt. Je geeft aan of het voor een raam of een deur is en hoe deze open en dicht gaat. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook aangeven door wie de deur vaak gebruikt wordt.

Stel, je hebt kinderen die vaak op en neer lopen dan is het zeker handig om voor een hor te kiezen die achter hen dichtvalt. Heb je huisdieren? Houd er dan rekening mee dat zij ook naar binnen of buiten lopen en dat je niet wilt dat ze met wat pech de complete hor eruit lopen. Je kunt ook een keuze maken uit diverse soorten gaas. Dit is er in dunnere en dikkere varianten en in meer kleuren. Als een hordeur zeer intensief gebruikt wordt door mens (en dier) kun je beter kiezen voor wat steviger gaas. Dat gaat langer mee en daar krijg je minder snel gaatjes in.

Prijzen

Afhankelijk van wat je doel precies is kun je kiezen uit diverse soorten horren. Hieronder hebben we enkele gangbare prijzen voor je opgesomd zodat je een idee krijgt van de kosten die je moet maken.

Soort hor Prijs
Inzethor (130×200 cm) vanaf 60 euro
Plissé hordeur (190×300 cm) vanaf 125 euro
Voorzethor (150×220 cm) vanaf 100 euro
Dakraamrolhor (100x150cm) vanaf 150 euro
Horlamellen (140x260cm) vanaf 220 euro

Vraag om hulp indien nodig

Geef tenslotte aan hoe groot de deur of het raam is en hoe hoog. Nadat je dit allemaal hebt ingevuld krijg je een hor te zien die bij jouw situatie past. Weet je niet zeker of het goed is? Laat het dan bekijken door een professional en vraag altijd eerst een offerte aan zodat je weet waar je aan toe bent. Een goede hor is niet goedkoop maar je hebt er zeker veel plezier van.

Zonweringbedrijven vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van max. 4 bedrijven in jouw regio en vind de beste vakman voor jouw klus: