Markiezen

Als je graag buitenzonwering wilt kun je kiezen uit verschillende modellen. Markiezen zijn bijvoorbeeld een goede zonwering die aan de buitenkant van een woning aangebracht kunnen worden.

Uiterlijk van markiezen

Markiezen zie je niet alleen bij woonhuizen maar ook bij winkelpanden. Ze geven de woning een traditionele uitstraling en zeker bij een wat ouder pand misstaan ze niet. Een markies wordt gekenmerkt door een bolle vorm waarbij het doek over een frame heen gespannen is. Het deel van de markies dat je ziet wanneer deze uitgeklapt is wordt ook wel de uitval genoemd. Markiezen zijn verkrijgbaar in drie verschillende modellen.

  1. Standaardmodel
    Het standaardmodel zie je het meeste en daarbij is de hoogte van de markies gelijk aan de uitval. Dit betekent dat de onderzijde van de markies volledig horizontaal loopt en recht is.
  2. Klapmodel
    Het tweede model is het klapmodel. Hierbij is de uitval groter en steekt deze wat verder naar voren. Dit betekent dat er meer ruimte is om onder te kunnen staan of zitten maar ook dat het makkelijker werkt als je deuren hebt waar deze boven komen te hangen. Buitendeuren draaien altijd naar buiten open en als deze onder een markies doordraaien is het wel zo makkelijk als dat ook past.
  3. Petmodel
    Het derde model staat bekend onder de naam petmodel. Dit model is kleiner dan de andere twee en de onderzijde loopt deels schuin naar boven. Hierdoor kun je er makkelijker langs en neemt het minder ruimte in op het terras. Dit model houdt wel de zon tegen maar zorgt er ook voor dat je meer kunt zien van binnen uit. Het is dus zeker ook goed geschikt als zonwering.

Op oudere én nieuwe huizen

Een markies geeft een woning een wat traditionele uitstraling en kan vrij karakteristiek aandoen maar het is niet zo dat deze misstaat op nieuwere huizen. Ze zijn in dusdanig veel kleuren en uitvoeringen verkrijgbaar dat ze ook aan een nieuwbouwhuis een bijzondere look kunnen meegeven.

Prijzen

Markiezen zijn over het algemeen dure zonwering omdat er meer arbeid nog is om het product te fabriceren. Dit heeft te maken met het doek en de uitval van de markies gezien deze (eenmaal uitgeklapt) in een boog onder constante spanning gehouden dient te worden. Het frame is dus anders dan bij andere soorten zonwering. Ook in het geval van markiezen zijn de kosten voornamelijk afhankelijk van de breedte, het materiaal en de bediening.

Breedte Kosten
1 meter vanaf 435 euro
2 meter vanaf 560 euro
3 meter vanaf 645 euro
4 meter vanaf 775 euro

Bediening

Je kunt de prijs deels zelf beïnvloeden door bijvoorbeeld voor een voordeligere handmatige bediening te kiezen maar bij grotere markiezen is een elektrische bediening zeker aan te raden omdat het anders gewoon te zwaar wordt.

Voor alle types van buitenzonwering geldt dat de montage een secuur en zwaar klusje is dat je in de regel beter kunt overlaten aan een professioneel bedrijf.

Zij zorgen ervoor dat het goed en stevig gemonteerd wordt en geven er ook garantie op. Daar betaal je weliswaar voor maar dan heb je ook zekerheid dat het goed is.

Soort bediening Kosten
Handmatige bediening vanaf 75 euro
Elektrische bediening vanaf 200 euro extra
Elektrische bediening met afstandsbediening 50 euro extra

Besparen

Wil je graag wat besparen op de aanschaf van markiezen? Kijk dan goed waarvan het frame of de overkapping zelf van gemaakt is. Het frame kan bijvoorbeeld van hardhout of aluminium gemaakt worden maar ook van naaldhout. Als je kiest voor de laatste variant ben je voordeliger uit bij de aanschaf maar deze is wel minder duurzaam en gaat minder lang mee. De stof waarvan de overkapping gemaakt is kan ook van verschillend materiaal zijn waarbij de ene net even duurder is dan de andere.

Andere soorten buitenzonwering:

Zonweringbedrijven vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van max. 4 bedrijven in jouw regio en vind de beste vakman voor jouw klus: