Plisségordijnen

Je kunt kiezen voor traditionele vitrage of overgordijnen maar ook inbetweens zijn populair. Zoals de naam al doet vermoeden is dat een combinatie tussen vitrage en overgordijnen. Deze bijzondere variant van gordijnen zijn zogenaamde plisségordijnen. Ze lijken qua uiterlijk meer op rolgordijnen dan op gewone gordijnen.

Wat zijn plisségordijnen?

Plissé is Frans voor geplooid en dat is dan ook precies hoe deze gordijnen eruit zien. Ze kunnen opgevouwen worden met behulp van de plooien.

Een plisségordijn wordt tussen een kozijn bevestigd en heeft aan zowel de boven- als onderzijde een lat zitten zodat het gordijn omhoog en omlaag geplooid kan worden. Je kunt dus met zo’n gordijn boven of onder op het raam een stuk vrij maken, net wat het mooiste staat en wat het beste uitkomt met het licht.

Maat

Plisségordijnen zijn in een uitgebreid scala aan kleuren, maten en uitvoeringen te koop. Je kunt kiezen voor een standaardmaat maar als deze niet goed past kun je ook een plisségordijn op maat laten maken. Dit is wel duurder maar dan weet je ook zeker dat het precies past en je het niet hoeft in te korten. Meet wel altijd goed hoe groot het dient te zijn.

Prijs

Het type stof en de grootte van je plisségordijn zullen voornamelijk de kosten bepalen. Het maakt in de meeste gevallen niet veel uit welke kleur je kiest, gezien de kosten nagenoeg hetzelfde zijn bij een blauwe of grijze plisségordijn.

Type Prijzen
Enkel stof vanaf 55 euro
Dubbel stof/honinggraad vanaf 60 euro
Voor kiep- en kantelramen vanaf 66 euro
Voor dakramen (Velux, Roto, Fakro) vanaf 75 euro

We gaan hierbij uit van 1 m2 materiaal.

Enkele of dubbele stof

Plisségordijnen kunnen van verschillende soorten stof gemaakt worden. Je kunt om te beginnen kiezen voor een enkele of een dubbele stof. Kies je voor de dubbele variant, ook wel honingraat plissé genoemd, dan zie je de draadjes voor de bediening niet lopen omdat deze tussen de twee lagen stof in verwerkt zijn. Bij een enkele laag zie je deze wel zitten. Een honingraat plisségordijn heeft als voordeel dat het een isolerende werking heeft. In de winter houdt het de warmte binnen terwijl de buitenlaag in de zomer juist warmte afstoot en het koeler blijft.

Dakraam

Voor een dakraam of een raam dat kan kiepen en opendraait is een plisségordijn ook prima geschikt. In dat geval kies je voor plisségordijnen die bevestigd worden met behulp van steuntjes aan de zijkanten en die door een zijgeleider open en dicht kunnen. Het gordijn hangt dan altijd goed en als het raam opent of sluit blijft het gordijn gewoon netjes op zijn plaats zitten.

Op maat

Een plisségordijn kan ook op maat gemaakt worden maar dan ben je wel duurder uit. Je kunt dan wel precies aangeven wat je hebben wilt waarbij je kunt denken aan de soort stof, de kleur en wat voor systeem je erbij wilt hebben. Dan krijg je een gordijn dat volledig naar jouw smaak is en perfect bij de rest van je interieur past.

Alle soorten binnenzonwering:

Zonweringbedrijven vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van max. 4 bedrijven in jouw regio en vind de beste vakman voor jouw klus: