Gordijnen

Je huis inrichten is een leuke klus om te doen en daar hoort natuurlijk ook bijpassende raamdecoratie bij. Je kunt daarbij kiezen uit veel soorten maar nog altijd erg populair zijn gordijnen. Je hebt deze in veel verschillende soorten en modellen en waarom zou je nu juist voor gordijnen kiezen terwijl je bijvoorbeeld ook lamellen of jaloezieën kunt ophangen?

Budget

Om te beginnen zijn gordijnen in allerlei prijsklassen te koop. Als je budget niet zo groot is en je toch graag iets moois voor de ramen wilt hangen dan heb je grote kans dat je wat vindt. Wacht anders de aanbiedingen af (vaak worden gordijnen van een bepaalde stof ook gratis voor je gemaakt) of maak ze zelf. Iemand die een beetje creatief is kan dit makkelijk zelf doen. Winkels verkopen ook kant-en-klare gordijnen dus als je ze snel in huis wilt hebben kun je ook daar voor kiezen. Dit type raamdecoratie is zodoende vaak voordeliger in aanschaf.

Prijzen

Gordijnen zijn erg betaalbaar en kun je al vanaf 5 euro per meter aan de slag. De dikte en het soort stof bepalen over het algemeen de kosten. Hieronder enkele prijsvoorbeelden van gordijnen die je bij woonwinkels of bouwmarkten kunt kopen.

Type Prijs per meter
Stof (gewoon) vanaf 12 euro
Stof (verduisterend) vanaf 15 euro
Polyester (gewoon) vanaf 5 euro
Polyester (verduisterend) vanaf 7 euro

Soorten

Bij gordijnen kun je denken aan vitrage, overgordijnen of inbetweens (plisségordijnen). Als je voor de laatste variant kiest heb je maar één soort nodig, terwijl vitrage vaak met overgordijnen gecombineerd wordt. Overgordijnen zorgen voor warmte en sfeer in huis en doen gezellig aan. Bovendien zorgen overgordijnen ervoor dat je het binnen lekker warm kunt houden en er minder warmte verloren gaat als je ze op koude dagen dichtmaakt. Dit ziet er gezellig uit maar bespaart dus ook in de stookkosten. Gordijnen werken ook geluiddempend in een kamer.

Lichtinval

Gordijnen zorgen voor sfeer maar zijn ook makkelijk te combineren met andere soorten raamdecoratie terwijl dat bij lamellen en jaloezieën wat moeilijker gaat. Bij gordijnen heb je niet alleen een ruime keus in soorten maar ook in kleuren en gebruikt materiaal. Je kunt kiezen voor gordijnen die veel licht doorlaten maar er zijn ook gordijnen op de markt die geheel verduisterend zijn en dat is zeker op een slaapkamer ideaal. Ze laten geen licht door en als je ervoor zorgt dat ze ver genoeg over het raam heen vallen komt er ook geen licht aan de zijkanten meer langs.

Opmeten

Gordijnen kun je zelf meten en de winkel zorgt er met de door jouw opgegeven maten voor dat ze op de juiste grootte gemaakt worden. Dit kan met verschillende soorten plooien, afhankelijk van de stof maar ook op welke manier jij ze wilt hangen. Gordijnen worden veelal bevestigd aan een rail die aan het plafond zit maar je kunt ook kiezen voor een roede waar je ze met ringen aan hangt. Deze zijn ook weer in verschillende soorten te koop zodat je altijd een mooi en sfeervol geheel kunt maken.

Alle soorten binnenzonwering:

Zonweringbedrijven vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van max. 4 bedrijven in jouw regio en vind de beste vakman voor jouw klus: