Rolgordijn

Als je een nieuw huis gehuurd of gekocht hebt wil je dit natuurlijk wel naar eigen smaak inrichten. Niet iedereen vindt het een probleem als mensen van buiten naar binnen kunnen kijken maar de meeste mensen zijn toch wel gesteld op een beetje privacy en kiezen daarom voor raamdecoratie.

Als je op zoek bent naar nieuwe raamdecoratie is het verstandig eerst goed rond te kijken wat er te koop is. Er zijn veel soorten raamdecoratie te koop en je wilt natuurlijk wel iets hebben dat goed bij je interieur past en nog nuttig is ook. Veel mensen kiezen voor rolgordijnen als raamdecoratie.

Stappenplan bij het kiezen van de juiste rolgordijnen:

  1. Lichtinval: kies voor transparante, lichtdoorlatende of verduisterende rolgordijnen
  2. Maat: kies uit tal van standaardmaten voor een betaalbaar bedrag of ga voor een op maat gemaakt examplaar
  3. Plaatsing en meten: kies voor het op de dag of in de dag (laten) plaatsen van het rolgordijn
  4. Kleur: kies voor neutrale kleuren zoals grijs of wit, of ga voor leuke prints of opvallende kleuren die goed bij jouw interieur passen
  5. Afwerken: kies voor het afwerken van de onderkant van de rolgordijnen (bijv. een leuk stiksel of onderlat)

1. Lichtdoorlatend of verduisterend

Behalve in tal van kleuren en designs zijn rolgordijnen te koop in een lichtdoorlatende of in een verduisterende versie (of gewoon transparant). De lichtdoorlatende rolgordijnen zorgen ervoor dat het niet al te donker wordt in de ruimte waar de verduisterende versie is voorzien van een speciale coating aan de achterkant. Deze maakt dat het vertrek verduisterd wordt hetgeen vooral op slaapkamers zeer geschikt is.

2. Standaardmaat of op maat?

Rolgordijnen zijn in verschillende maten te krijgen waaronder een aantal standaardmaten. Deze gaan tot een bepaalde breedte maar als je een groter exemplaar nodig hebt kun je dit ook altijd op maat laten maken. Houd er wel rekening mee dat het rolgordijn niet te breed wordt want dan weegt het nogal wat en bestaat de kans dat het gaat doorhangen in het midden. Een expert kan je hier meer over vertellen natuurlijk.

3. Plaatsing van het rolgordijn

Het voordeel van een rolgordijn dat precies op maat gemaakt is, is dat het ook daadwerkelijk past. Zorg er wel altijd voor dat je goed meet voordat je een dergelijk rolgordijn bestelt. Er is een speciale meethulp voor beschikbaar die je er het beste goed bij kunt houden tijdens het meten. Meet bij een breed raam ook altijd op meer plaatsen want de hoogte kan verschillen. Kijk ook altijd goed of je een rolgordijn tussen of op een kozijn plaatst (in de dag of op de dag plaatsen). Als je het ertussen plaatst houdt het wel meer licht tegen en kan er minder langs komen.

4. Kleur

Er zijn tal van kleuren waar je uit kunt kiezen. Het is belangrijk om voor een kleur te gaan die goed bij jouw interieur past. Om ‘safe’ te spelen kun je bijv. kiezen voor neutrale kleuren zoals wit of grijs. Heb je een rode of groene muur dan kun je kijken of je een passend rolgordijn kunt vinden. Rolgordijnen kun je in principe in alle RAL-kleuren kopen. Mocht jouw kleur niet op voorraad zijn dan is deze alsnog te bestellen bij de fabrikant.

Verder is er naast de keuze om een kleur te kiezen ook de mogelijkheid om te kiezen voor een bepaalde print. Deze kunnen erg leuk zijn voor de baby- of kinderkamer.

5. Afwerking

Het is verder ook mogelijk om bepaalde delen van het rolgordijn af te laten werken door bijv. te kiezen voor een mooi stiksel of een onderlat.

Montage

Een rolgordijn in een standaardmaat zet je zelf in elkaar. Dat wil zeggen, je bevestigt de rail aan het plafond of aan de muur, maakt het gordijn vast aan de rol en zet het geheel in elkaar. Als een rolgordijn net even te breed is maak je dit eenvoudig zelf smaller. Dit kun je gewoon doen door te knippen maar zorg er wel voor dat je dit recht doet. Een rolgordijn is zelden te lang omdat je dit gewoon op kunt rollen. Als je het rolgordijn naar beneden laat zakken is het ook niet noodzakelijk het in zijn totaliteit af te rollen want je kunt ook prima een deel op de rol laten zitten. Daarom is eigenlijk alleen de juiste breedte van belang.

Prijzen

Rolgordijnen in standaardmaten zijn niet duur en kun je bijna overal kopen (denk aan bouwmarkten, online shops, woonwinkels en dergelijke meer). Op maat laten maken is natuurlijk duurder en is er veelal een levertijd van enkele weken.

Breedte Kosten
1 meter vanaf 40 euro
2 meter vanaf 55 euro
3 meter vanaf 110 euro
3,5 meter vanaf 150 euro

Duo rolgordijnen of zebrarolgordijnen?

De laatste tijd zijn de zogenoemde duo rolgordijnen, ook wel zebrarolgordijnen genoemd, erg populair. Deze bestaan uit telkens 2 banen (lopen langs elkaar) die open en gesloten zijn waarmee je zelf het lichtinval in de kamer kunt bepalen.

Alternatief: vouwgordijnen

Een model dat volop in de handel is zijn vouwgordijnen. Deze gordijnen lijken op rolgordijnen maar zijn net even anders. Je kunt ze op dezelfde manier open en dicht doen als bij een gewoon rolgordijn maar in plaats van dat het opgerold wordt vouwt het stof zich in delen op.

Alle soorten binnenzonwering:

Zonweringbedrijven vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van max. 4 bedrijven in jouw regio en vind de beste vakman voor jouw klus: