Terrasoverkapping

Als je een echt buitenmens bent is het fijn als je zoveel mogelijk van je vrije tijd buiten kunt doorbrengen. Vaak leent het weer zich er in Nederland alleen niet zo goed voor. Als je dan toch graag wilt genieten van bijvoorbeeld je tuin of lekker naar de vogeltjes wilt kijken zonder in de kou te zitten kun je er ook voor kiezen een terrasoverkapping te plaatsen.

Wat is een overkapping?

Een overkapping kan bijvoorbeeld een afdak zijn dat je aan je huis maakt en waaronder je droog zit maar een luxe terrasoverkapping is meer een veranda of serre die je aanbouwt. Deze maak je zowel aan de zijkanten als aan de voorkant dicht waardoor je onder alle weersomstandigheden toch buiten kunt genieten.

Prijzen

Als je een terrasoverkapping laat bouwen kijk dan altijd goed wat je graag wilt en informeer naar de mogelijkheden. De prijzen kunnen per bedrijf sterk uiteenlopen. De een gebruikt ander materiaal, de ander rekent wellicht meer uurloon en zo zijn er nog meer dingen te noemen. Kijk altijd wat je het meeste aanstaat en maak op basis daarvan je keuze. Hieronder hebben we enkele prijsvoorbeelden voor je opgesomd om je een idee van de totale kosten te geven:

Breedte Kosten
3 meter vanaf 800 euro
4 meter vanaf 1000 euro
5 meter vanaf 1100 euro
6 meter vanaf 1400 euro

Het laten plaatsen van een terrasoverkapping door een erkend bedrijf kan al vanaf 225 euro.

Materiaal

Als je eenmaal een type terrasoverkapping gekozen hebt kijk je wat voor materiaal je wilt. Je kunt onder andere kiezen voor een aluminium overkapping of voor een houten variant. Aluminium is goed bestand tegen diverse weersomstandigheden maar doet wel wat killer en moderner aan dan hout. Hout zorgt voor meer sfeer en is warmer maar behoeft op zijn beurt wel meer onderhoud.

Dak

Behalve de wanden kies je ook een goed dak voor de overkapping want je wilt natuurlijk wel droog zitten. Je kunt kiezen voor een type met veel glas zodat het altijd lekker licht is als je er zit maar dit betekent ook dat de zon er altijd bij kan en het in de zomer wel erg warm kan worden. Je kunt daarom ook kiezen voor een deel dicht te maken zodat je ook altijd een plek in de schaduw hebt. Overigens kan dit ook met screens die je aan de zijwanden kunt laten monteren.

Beglazing: glas of polycarbonaat

Als je kiest voor een dak dat grotendeels uit glas bestaat dien je er een solide constructie onder te bouwen want dit is wel zwaar. Het is daarbij dan ook mogelijk om te kiezen voor helder of opaal glas/polycarbonaat dak. Opaal glas zorgt er voor dat je een deel van het zonlicht kunt blokkeren.

Verlichting

Om een betere sfeer te creëren kun je er eveneens voor kiezen om verlichting in je terrasoverkapping te laten bouwen. Tegenwoordig zijn LED-spotjes erg populair omdat ze 1) goedkoop in de aanschaf zijn en 2) erg weinig verbruiken (denk aan 4 of 7 Watt spotjes). De spotjes kunnen ook dimbaar zijn en zou je ze met een afstandbediening heel makkelijk kunnen inregelen.

Dicht of open?

Je kunt ervoor kiezen de voorzijde van een terrasoverkapping helemaal open te laten maar als het dan slecht weer is loop je kans dat het binnen regent. Je kunt er ook een schuifpui/schuifdeur in laten zetten die je open of dicht doet naar gelang het weer. Om het veiliger te maken zorg je uiteraard voor een slot maar ook rolluiken aan de buitenzijde zijn veilig. Bovendien zorgen ze ook voor een goede isolerende werking en fungeren ook als een prima zonwering.

Om je terrasoverkapping helemaal af te maken richt je het terras leuk in met bijvoorbeeld een loungeset en kun je deze ook voorzien van verwarming. Dan kun je het hele jaar door een terrasje pikken in je eigen tuin.

Terrasverwarmer

Om toch langer in het naseizoen op je terras te kunnen zitten kan het verstandig zijn om ook een terrasheater aan te schaffen. Je kunt kiezen uit een elektrische of gas variant. De elektrische terrasverwarmer wordt vaker gekozen omdat het praktischer is en tevens goedkoper in het gebruik. Elektrische terrasverwarmers kun je al vanaf 40 euro bij een bouwmarkt kopen en is deze voldoende voor een klein terras waar maximaal 4 personen aanwezig zullen zijn.

Type Prijzen Verwarmingsbereik
Elektrisch vanaf 40 euro < 7 m2 (4 personen)
Gas vanaf 100 euro < 80 m2 (10-15 personen)

Andere soorten buitenzonwering:

Zonweringbedrijven vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van max. 4 bedrijven in jouw regio en vind de beste vakman voor jouw klus: