Uitvalscherm

Een betaalbare zonnescherm is een ‘uitvalscherm’. Dit type zonwering wordt door veel mensen met een klein budget gekozen en dankt zijn populariteit met name aan de goede prijs-kwaliteitverhouding.

Wanneer kiezen voor uitvalschermen?
In vergelijking met een knikarmscherm wordt het uitvalscherm vooral gekozen voor het weren van de zon aan een kant van een woning waar geen terras staat, bijvoorbeeld aan de zijkant van de woning. Wil je onder de zonwering op je terras kunnen zitten? Dan kies je het beste voor een knikarmscherm.

Uitvalschermen:

  • minder gevoelig voor weer en wind door het veersysteem (in vergelijking met knikarmschermen)
  • kan de zon in alle hellingshoeken en in alle seizoenen tegenhouden doordat het doek tot bijna de grond uitgerold kan worden (hellingshoek tot max. 135 graden)
  • zijn tot 20% goedkoper dan knikarmschermen
  • keuze uit open, semicassette of een cassette systeem
  • keuze uit alle RAL-kleuren voor het uitvalschermdoek
  • prijzen vanaf 500 euro incl. BTW voor een scherm van 4 meter breed

Eigenschappen

Een uitvalscherm klap je in één keer uit voor het raam en het zorgt ervoor dat de zon je woning niet kan bereiken. Op warme dagen zorgt het er dus voor dat de zon niet binnen schijnt maar dat je ook de hitte kunt weren en het binnen lekker koel blijft. Het scherm klap je naar beneden met behulp van twee vaste armen. Deze armen komen op een dusdanige hoogte te zitten dat je er niet meer onder door kunt lopen maar dit is geen probleem als je een uitvalscherm monteert aan de kant van het huis waar je geen terras hebt.

Voordeel

Het voordeel van uitvalschermen is dat het heel ver uitgerold kan worden tot bijna op de grond en dat je daarmee eigenlijk altijd de zon buiten kunt houden. Een uitvalscherm zorgt er ook voor dat bijvoorbeeld je meubels niet verkleuren door het zonlicht hinderlijk naar binnen schijnt.

Prijzen

De prijzen van uitvalschermen zijn vooral afhankelijk van hoe breed het scherm dient te zijn. Hieronder de gemiddelde prijzen bij Nederlandse aanbieders.

Breedte (standaard uitval: 1 meter) Kosten
1 meter vanaf 125 euro
2 meter vanaf 350 euro
3 meter vanaf 400 euro
4 meter vanaf 550 euro

Variatie

Een versie op het uitvalscherm is de zogenaamde markisolette, ook wel valarm zonnescherm genoemd. Deze zijn ideaal als je huis hoge ramen heeft en zijn een combinatie tussen een screen en een uitvalscherm. Bij een valarm scherm valt het eerste deel (het bovenste) recht over het raam heen en kun je zelf bepalen hoe je het deel aan de onderkant zet. Dit kan ook recht naar beneden gedaan worden maar met een schuine hoek is ook mogelijk. Hierdoor komt er toch licht binnen en blijft de zon buiten.

Bediening

Een uitvalscherm is uiterst populair omdat het een voordeligere manier is van buitenzonwering. Daarbij is de bediening een belangrijke factor op de totale prijs. Handmatige bediening is altijd voordeliger dan elektrische. En wordt wel de kanttekening gemaakt dat een groot uitvalscherm (en deze kunnen een maximale breedte hebben van wel vier meter) aan de zware kant is om te laten zakken of omhoog te trekken.

Bij een handmatige bediening kun je het uitvalscherm met een slinger openen of sluiten maar bij een elektrische bediening kan dit door op een knop te drukken. Helemaal makkelijk is als je er een afstandsbediening bij aanschaft. Dan hoef je niet eens meer op te staan als je het scherm wilt bedienen. Dit kost natuurlijk wel wat meer, denk aan minimaal 200 euro extra in vergelijking tot een uitvalscherm met handmatige bediening.

Type bediening Kosten
Handmatig (slinger) vanaf 50 euro
Elektrisch (knop) vanaf 250 euro
Extra: afstandsbediening vanaf 50 euro extra (bovenop kosten voor elektrische bediening)

Montage

Uitvalschermen worden door veel bedrijven geleverd en kunnen ook door hen gemonteerd worden. Je kunt een dergelijk scherm wel zelf monteren maar het is raadzaam om dit door een erkend bedrijf te laten doen. Dan ben je ervan verzekerd dat het goed zit en krijg je ook nog eens garantie op het geheel. De garantie is meestal 2 jaar en hanteren fabrikanten andere termijnen voor de verschillende onderdelen. Zo zal de garantie op de elektrische motor korter zijn dan bijvoorbeeld het aluminium frame.

Onderdeel Kosten
Monteren vanaf 150 euro
Inmeten vanaf 50 euro
Voorrijkosten vanaf 20 cent per kilometer

Het laten monteren van een uitvalscherm kan al vanaf 150 euro. Niet alle bedrijven rekenen voorrijkosten en kosten voor het inmeten. Of dit wel of niet berekend wordt is vooral afhankelijk van de totale prijs die je moet overmaken. Vaak is het zo dat boven een bepaald bedrag deze kosten niet berekend worden.

Andere soorten buitenzonwering:

Zonweringbedrijven vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van max. 4 bedrijven in jouw regio en vind de beste vakman voor jouw klus: