Dakraamrolgordijnen

Als je op zolder een speciaal dakraam hebt wil je daar ook een goede raamdecoratie voor hebben. Zo een raam is veelal schuin dus er hoort wel een speciaal gordijn voor te komen. Dit is er altijd een dat dusdanig bevestigd wordt dat het met de vorm van het dakraam zelf meegaat.

Eigenschappen

Een dakraamrolgordijn zorgt voor een sfeervolle afwerking van de kamer maar zorgt er ook voor dat het binnen donker wordt. Dakraamrolgordijnen kunnen verduisterend werken hetgeen erg handig is als de zolder in gebruik is als slaapkamer. Bovendien zijn deze rolgordijnen veelal voorzien van een coating die de warmte tegenhoudt. Dit is gunstig en zeker op een zolderkamer waar het vrij heet kan worden op warme dagen. Deze coating werkt isolerend maar weert ook de warmte.

Werking

Een dakraamrolgordijn kun je kopen in verschillende maten zodat het altijd past. Veel dakramen hebben een standaardmaat waar een bijpassend rolgordijn voor te vinden is. Een dakraamrolgordijn wordt op het raam zelf bevestigd zodat er zo min mogelijk licht naar binnenkomt in gesloten toestand. Als je het dakraam opent blijft het rolgordijn er dan ook gewoon op zitten. Als je het openmaakt wordt het opgeborgen in een gesloten cassette aan de bovenkant. Om er voor te zorgen dat het rolgordijn netjes blijft zitten als je het naar beneden doet loopt het via de zijprofielen waar het in valt.

Montage

Een dakraamrolgordijn kun je laten monteren door een bedrijf maar het is ook zelf prima te doen. Als je bezig bent met de bouw van een huis en er een nieuw dakraam in zet is het verstandig meteen een bijpassend rolgordijn te kopen. Dan weet je zeker dat het ook goed past.

Prijzen

Gezien dakramen in standaardmaten gemaakt worden zijn de dakraamrolgordijnen ook altijd in die standaard maat te koop. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en kun je de gordijnen ook op maat laten maken. Een dakraam van fabrikant Velux of Fakro bijvoorbeeld is erg populair in Nederland en logisch dat de meeste gordijnen dan ook op deze ramen passen. Of je een eigen huismerk of een rolgordijn van de fabrikant zelf kiest zal altijd het type dakraam op de verpakking te lezen zijn. Hieronder vind je prijsvoorbeelden voor de kleinste dakramen:

Merk Prijs
Velux vanaf 65 euro
Fakro vanaf 60 euro
Geen merk vanaf 29 euro

Voordelen

Er zijn diverse redenen waarom je een dakraamrolgordijn neemt. De belangrijkste is dat je de kamer kunt donker maken, hetgeen essentieel is als deze als slaapkamer gebruikt wordt. Hetzelfde geldt voor een warmte werende werking: zolders worden snel warm dus als je er wilt slapen of er vaak zit te werken is een dergelijk rolgordijn een goede oplossing.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een gewoon gordijn op te hangen maar dat zal minder mooi aansluiten en houd er rekening mee als dit recht naar beneden hangt dat er dan licht langskomt aan de zijkanten maar dat het ook meer ruimte in beslag neemt in de kamer. Een zolderkamer die alleen als opslagruimte functioneert hoeft niet altijd voorzien te worden van een rolgordijn maar kan natuurlijk ook gewoon zo gelaten worden. Het is met name afhankelijk van de functie van de kamer of je wel of niet voor raamdecoratie kiest.

Alle soorten binnenzonwering:

Zonweringbedrijven vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van max. 4 bedrijven in jouw regio en vind de beste vakman voor jouw klus: