Raamdecoratie ophangen

Als je nieuwe raamdecoratie gekocht hebt wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk ophangen. Zeker als er nog niets voor de ramen hangt zodat je ervoor kunt zorgen dat de mensen die voorbijkomen niet meer binnen kunnen kijken. Een beetje privacy is natuurlijk wel zo prettig. Zelf raamdecoratie ophangen is goed te doen maar, ook afhankelijk van het soort decoratie dat je gekozen hebt, houd je beter wel even goed rekening met een aantal punten. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Lees eerst de instructie

Lees voordat je begint met het ophangen eerst altijd goed de bijgeleverde handleiding door. Niet iedere raamdecoratie monteer je op dezelfde manier dus dat is wel iets om rekening mee te houden. Als je een beetje handig bent kun je de meeste soorten prima zelf ophangen.

2. Hoe hang je het op?

Kijk naar de manier waarop je de decoratie wilt ophangen. Je kunt kiezen voor in de dag of op de dag. Bij de in de dag manier wordt de decoratie bevestigd tussen de muren of de kozijnen. Voordeel is dat dit mooi aansluit. Met name bij lamellen, jaloezieën en rolgordijnen is dit vaak goed mogelijk. Kijk goed of er geen uitstekende delen aan het kozijn zitten zoals een klink of slot die in de weg kunnen zitten en waardoor de decoratie misschien niet goed recht komt te hangen.

3. Hanteer de juiste volgorde

Kijk ook altijd goed in welke volgorde je de raamdecoratie ophangt. Bij veruit de meeste soorten monteer je eerst de rails maar het is ook mogelijk, zoals bijvoorbeeld bij rolgordijnen dat je alleen beugels aan de muur of het plafond maakt. Hier klik je dan later het complete gordijn in. Bij lamellen daarentegen bevestig je eerst een complete rail waarna je stuk voor stuk de lamellen erin vastklikt. Ook voor een normaal gordijn geldt dat je eerst de rail vastmaakt.

4. Rail ophangen

Kies je voor montage op de dag dan bevestig je de rail aan de muur of aan het plafond. Zorg voor goed gereedschap want met name plafonds kunnen erg hard zijn en een goede boor is dan wel noodzakelijk. Als je een lange rail ophangt is het verstandig dit met twee personen te doen. Meet hoe lang de rail is en verdeel deze in gelijke delen zodat je genoeg bevestigingsstukken aan de muur maakt die allemaal even ver van elkaar zitten. Dit oogt netjes maar geeft ook het meeste stevigheid.

5. Bediening

Gordijnen kun je openen en sluiten naar één kant toe maar de meeste bestaan uit twee delen die je naar buiten toe schuift zodat je in het midden een opening krijgt. Bij rolgordijnen, lamellen en jaloezieën werk je met een ketting voor de bediening. Als je deze bevestigt kun je kiezen of je deze links of rechts hangt. Kijk daarbij altijd naar de plek waar je er het makkelijkste bij kunt. Bij raamdecoratie die op maat gemaakt wordt geef je van tevoren al aan waar de bediening komt te zitten. Zorg ervoor dat de touwtjes niet in de knoop komen te zitten bij het ophangen.

Of toch laten ophangen?

Het is ook mogelijk om het werk over te laten aan de specialist. Sommige online webshops bieden geen service en kun je alleen het product (raamdecoratie) kopen met het idee dat je het zelf gaat monteren. Maar bij gespecialiseerde raamdecoratiewinkels, online en offline, kun je wel op deze service rekenen en kunnen zij raamdecoratie al voor 50 euro per geval voor je laten plaatsen. Denk bijv. aan het laten hangen van gordijnen of het laten plaatsen van jaloezieën.

Zonweringbedrijven vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van max. 4 bedrijven in jouw regio en vind de beste vakman voor jouw klus: