Zonnescherm

Als het in de zomermaanden erg warm wordt in huis en je de zon liever wilt weren kun je kiezen voor een goede zonwering. Als je bijvoorbeeld voor een zonnescherm kiest heb je de keuze uit twee modellen (technisch gezien is de markies en de screen ook een zonnescherm soort maar zullen de twee apart behandeld worden). De twee modellen zijn 1) een uitvalscherm en 2) een knikarmscherm:

1) Knikarmschermen

Een knikarmscherm zorgt er niet alleen voor dat je de zon buiten houdt maar ook dat je het kunt gebruiken om een schaduwplek te creëren op het terras buiten. Doordat het scherm met armen naar beneden wordt gelaten en er een knik in zit kun je het zo instellen dat je er gemakkelijk met meer mensen onder kunt zitten maar dat je er ook nog goed onder door kunt lopen.

Prijzen
De prijzen kunnen sterk uiteenlopen en zijn met name afhankelijk van de grootte van het scherm en de manier waarop het bediend wordt. Een groot knikarmscherm weegt behoorlijk wat en kan meestal niet met de hand bediend worden. In dat geval kies je voor een elektrische bediening maar dat is wel duurder. Hieronder de kosten voor knikarmschermen en even verder op in het artikel vind je de prijzen voor de bediening.

Breedte Prijzen
1 meter vanaf 150 euro
2 meter vanaf 375 euro
3 meter vanaf 450 euro
4 meter vanaf 625 euro

Een knikarmscherm van 2 meter breed kun je al vanaf 150 euro laten monteren.

2) Uitvalschermen

Een uitvalscherm is een populaire zonwering omdat deze niet zo duur is in aanschaf. Een nadeel van een dergelijk scherm is dat het ver naar beneden komt te hangen en de uitval (dat is het deel dat naar voren steekt) vrij laag hangt. Dit betekent dat je het niet kunt gebruiken om een deel van het terras in de schaduw te zetten omdat je er simpelweg niet onder kunt zitten. Bovendien neemt een uitvalscherm ook behoorlijk wat ruimte weg op het terras. Voor andere ramen (denk hierbij bijvoorbeeld aan de voorzijde van het huis) is een uitvalscherm zeker wel geschikt want omdat het zo laag hangt houd je er altijd de zon mee buiten en blijft het binnen aangenaam koel.

Prijzen
De prijzen van uitvalschermen zijn vooral afhankelijk van hoe breed het scherm dient te zijn. Hieronder de gemiddelde prijzen.

Breedte Prijzen
1 meter vanaf 125 euro
2 meter vanaf 350 euro
3 meter vanaf 400 euro
4 meter vanaf 550 euro

Een uitvalscherm van 2 meter breed kun je al vanaf 150 euro laten monteren.

Wijze van bediening

Ook van invloed op de prijs is de wijze van bediening. Het spreekt voor zich dat handmatige bediening voordeliger is dan elektrische maar het eerste is niet altijd mogelijk. Stel je bijvoorbeeld eens voor hoe je een knikarmscherm van 5 meter met de hand omhoog of omlaag moet zetten. Dat is niet te doen omdat het simpelweg te zwaar is.

Als je naar de bediening kijkt voor zonneschermen kun je kiezen uit een viertal systemen. Je kunt kiezen voor een handmatige bediening, die geschiedt veelal met behulp van een hendel. Elektrische bediening is ideaal voor zwaardere zonneschermen en je kunt kiezen voor een variant met een knop maar ook met een afstandsbediening is mogelijk. De laatste versie werkt met een sensor en bepaalt zo zelf wanneer het zonnescherm gesloten of geopend wordt.

Type bediening Prijzen
Handmatige bediening vanaf 50 euro
Elektrische bediening vanaf 250 euro
Elektrische bediening met afstandsbediening minimaal 50 euro extra (dus vanaf 300 euro)
Elektrische bediening met sensor vanaf 350 euro

Doek

Er wordt in de meeste gevallen gekozen voor een acryldoek soort voor uitvalschermen en knikarmschermen. Indien je kiest voor een doek dat uit 1 kleur bestaat dan kun je in principe uit alle RAL-kleuren kiezen. Bij 2 of meer kleuren zal de fabrikant de delen aan elkaar naaien en zal in geval van maatwerk het langer duren voordat je je scherm ontvangen zult. In sommige gevallen kan het tot 8 weken duren (vooral in het hoogseizoen).

Vergelijken

Een zonnescherm is dus een ideale manier om de zon buiten te houden maar de prijzen ervan kunnen nogal uiteenlopen. Als je precies wilt weten wat je kwijt bent is het verstandig eerst goed rond te kijken wat er precies te koop is. Houd daarbij ook rekening dat een zonnescherm, zeker als het een groot exemplaar is, niet makkelijk zelf te monteren is en je dit beter overlaat aan een professional. Je betaalt dan wel wat meer dan heb je ook de zekerheid dat het goed zit.

Kies de variant die het beste past

Dus bij het kiezen van buitenzonwering zoals een zonnescherm, kijk je wat het beste bij je huis staat maar ook wat je ermee wilt doen. Als je het terras niet gebruikt om in de schaduw te gaan zitten dan is het niet erg als je een uitvalscherm hebt waar je niet onderdoor kunt lopen. Je bespaart dan wel geld op de aanschaf als je voor deze voordeligere variant kiest.

Alle soorten buitenzonwering:

Zonweringbedrijven vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van max. 4 bedrijven in jouw regio en vind de beste vakman voor jouw klus: