Raamdecoratie inmeten

Als je raamdecoratie wilt kopen is het erg belangrijk dat je goed kijkt wat je hebben wilt maar ook dat je goed opmeet hoe groot de gordijnen, lamellen of andere decoratie dienen te worden. Hiervoor kun je bepaalde online meethulpen vinden op de websites van raamdecoratie aanbieders maar houd vooral rekening met het volgende.

Hoogte meten

Als je gordijnen wilt inmeten kijk je naar zowel de hoogte als de breedte. De hoogte meet je vanaf de bovenkant van de roede of rail tot aan de vloer of op de vensterbank. Als je graag kamerhoge gordijnen wilt houd er dan rekening mee dat je echt precies tot aan de grond meet. Het voordeel van deze lengte is dat deze gordijnen tocht tegen gaan en ervoor zorgen dat het binnen lekker warm blijft. Gordijnen werken bovendien geluiddempend zodat het nooit hol klinkt in het vertrek. Je kunt gordijnen op verschillende manieren ophangen maar de meeste rails worden bevestigd aan het plafond.

Kies je voor een roede waar ringen aan komen te hangen in plaats van gordijnhaken (die aan het gordijn zelf bevestigd zitten) dan meet je de hoogte vanaf de onderkant van de roede. Houd bij het meten van de hoogte rekening met het feit dat de meeste muren in een huis niet recht lopen. Meet daarom op meer plaatsen hoe hoog het is. Het kan namelijk zomaar een centimeter schelen als je pech hebt.

Breedte meten

Naast de hoogte meet je ook de breedte op. Dit doe je door de rail op te meten, mits deze er al hangt natuurlijk. Als je nog geen rail hebt meet je de breedte van het kozijn en tel je daar een aantal centimeter per kant bij zodat je zeker weet dat het over het kozijn valt en ook nog eens netjes afdicht. Is er geen ruimte naast het kozijn? Dan meet je gewoon de maximale breedte op. Ook voor de breedte geldt dat je het beste op meer plaatsen kunt meten om te kijken of er geen verschil tussen zit.

Verschil ‘op de dag’ en ‘in de dag’ meten?

Er bestaat zoiets als op de dag en in de dag meten. In bovenstaande paragrafen gaven wij aan hoe je op de dag kan inmeten. Op de dag meten is dus op het kozijnen of aan het plafond meten. Op deze manier zal het kozijn niet meer te zien zijn nadat je de raamdecoratie opgehangen hebt of is je gordijnrails dan aan het plafond bevestigd. In de dag meten geeft al een beetje aan hoe de raamdecoratie te hangen komt. In dit geval wordt de decoratie in het kozijn of tussen de muren gehangen.

Tips om goed te meten

Gebruik een rolmaat (die lang genoeg is) waarmee je de hoogte en breedte kunt meten, dit voorkomt fouten. Meet altijd meerdere keren zodat je zeker weet dat het klopt. Schrijf de afmetingen duidelijk op zodat er later geen vergissingen kunnen ontstaan en zet er duidelijk bij voor welk vertrek en welk raam je gemeten hebt.

Meet, zeker bij bredere ramen, op meer plaatsen en doe dit bij voorkeur links, rechts en in het midden. Ga van de kleinst gemeten maat uit als je gaat bestellen anders loop je kans dat de decoratie op bepaalde punten te lang is. Als een raam bijvoorbeeld dichtbij de verwarmingsbuizen zit bedenk dan of je deze erachter wilt laten vallen of juist liever niet. En kijk of er dingen in de weg zitten waardoor het gordijn niet netjes kan komen hangen. Als je bijvoorbeeld kiest voor rolgordijnen en je raam een hendel heeft die uitsteekt aan de onderzijde, denk er dan ook aan dat je rolgordijn boven deze hendel stopt.

Zonweringbedrijven vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van max. 4 bedrijven in jouw regio en vind de beste vakman voor jouw klus: