Raamdecoratie soorten

Heb je een nieuw huis gekocht of ben je gewoon toe aan nieuwe raamdecoratie? Dan ga je op zoek naar wat leuks dat mooi bij de rest van het interieur staat. De keuze in raamdecoratie is groot (ook wel binnenzonwering genoemd). Je kunt kiezen voor (gewone) gordijnen, jaloezieën, lamellen, plisségordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen, shutters of raamfolie. Binnen deze categorieën zijn ook weer veel verschillende modellen terug te vinden dus wat dat betreft is de keuze enorm en zal er beslist iets voor jou bij zitten.

Prijzen raamdecoratie

Niet alle soorten raamdecoratie zijn in standaard maten verkrijgbaar. Houd daarbij ook rekening met je budget. Voor kleinere ramen zijn vaak gordijnen en andere decoratie in standaardmaten te koop maar als het boven een bepaalde breedte komt dien je ze vaak op maat te laten maken en zullen de prijzen dus hoger uitvallen.

Soort raamdecoratie Prijs per 2 meter
Gordijnen vanaf 200 euro
Jaloezieën vanaf 560 euro
Lamellen vanaf 375 euro
Plisségordijnen vanaf 375 euro
Vouwgordijnen vanaf 800 euro
Rolgordijn vanaf 350 euro
Shutters vanaf 800 euro
Dakraamrolgordijnen vanaf 310 euro

Gordijnen

Gordijnen heb je in verschillende soorten, waarbij je kunt denken aan vitrage, overgordijnen of inbetweens. Gordijnen worden van diverse stoffen gemaakt en bij vitrage heb je het meeste lichtinval. Deze kun je goed combineren met overgordijnen die je als het donker wordt kunt sluiten zodat mensen niet meer naar binnen kunnen kijken. Er zijn ook verduisterende gordijnen waarmee je een kamer helemaal donker kunt maken. Inbetweens vormen een combinatie van vitrage en overgordijnen. Je kunt zelf wel naar buiten kijken maar binnenkijken lukt moeilijker zodat je toch voldoende privacy hebt.

Jaloezieën of lamellen

Jaloezieën bestaan al lange tijd en zijn voorzien van horizontale bladen. Ze kunnen een woning een mooi traditionele sfeer geven maar tegelijk ook modern. De verticale variant van jaloezieën zijn lamellen. Beide soorten raamdecoratie zijn in verschillende maten, uitvoeringen en kleuren te koop. Groot voordeel van beide soorten is dat ze op verschillende standen open of dicht te maken zijn zodat je altijd kunt bepalen hoeveel licht er binnenvalt en hoe goed je naar binnen of naar buiten kunt kijken. Omdat ze verticaal zijn is het voordeel van lamellen dat er minder stof op valt en je ze minder vaak hoeft schoon te maken.

Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn ook in diverse uitvoeringen te koop. Je kunt kiezen voor rolgordijnen die lichtdoorlatend zijn of juist totaal verduisterend. Plisségordijnen en vouwgordijnen hebben ook veel weg van rolgordijnen en werken op dezelfde manier.

Shutters

Kies je voor shutters? Deze zien er uit als een soort deur die aan de binnenkant voor je ramen aangebracht worden. Je kunt deze openklappen als je meer licht binnen wilt maar omdat de shutters zelf voorzien zijn van horizontale latjes is het ook mogelijk deze open te zetten op een gewenste stand. Shutters worden van verschillend materiaal gemaakt en geven sfeer aan de kamer. Ze zijn ook uitermate geschikt als zonwering binnenshuis.

Raamfolie plakken

Als laatste kun je ook nog kiezen voor raamfolie. Dit plak je op het raam zelf en is in allerlei kleuren en modellen verkrijgbaar. Je kunt het kopen op een rol maar het kan ook op maat gemaakt worden zodat je geen afval hebt. Raamfolie plak je op de hoogte die je zelf wilt en kun je bijvoorbeeld ook prima combineren met overgordijnen. Het voorkomt dat mensen makkelijk binnen kijken maar je krijgt wel voldoende licht in de kamer. Welke decoratie je ook kiest, zorg er altijd voor dat je goed meet wat je nodig hebt en bekijk ook wat het kost.

Meer over de soorten raamdecoratie:

> Dakraamrolgordijnen
> Gordijnen
> Jaloezieën
> Lamellen
> Plisségordijnen
> Rolgordijn
> Shutters
> Vouwgordijnen

Zonweringbedrijven vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van max. 4 bedrijven in jouw regio en vind de beste vakman voor jouw klus: