Raamdecoratie schoonmaken

Je wilt je raamdecoratie natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden maar een beetje onderhoud en schoonmaak op zijn tijd is wel nodig. Dit geldt voor alle soorten raamdecoratie maar je maakt ze niet allemaal op dezelfde manier schoon.

Raadpleeg altijd het wasvoorschrift

Kijk voordat je gaat schoonmaken altijd eerst in de handleiding die bij de raamdecoratie meegeleverd is. Hierop staat vaak vermeld hoe je deze mag en kunt reinigen. Aan gordijnen zit vaak een label waarop staat of je ze kunt wassen of dat het niet mogelijk is. Als het wel kan houd je dan altijd aan het wasvoorschrift.

Kunnen de gordijnen niet gewassen worden? Probeer vlekken zoveel mogelijk te voorkomen en als deze er toch onverhoopt op komen zitten verwijder ze dan met een doekje maar wrijf nooit te hard. Dep alleen zodat je geen kans loopt op lichte plekken van het wrijven. Sommige gordijnen kunnen wel gestoomd worden maar dat staat er dan ook op vermeld. Enkele manieren om raamdecoratie te onderhouden:

  • Afstoffen; met een statische borstel het stof tussen de lamellen afstoffen bijvoorbeeld
  • Stofzuigen; met de borstel van de stofzuiger het stof van de raamdecoratie afhalen
  • Vlekken verwijderen; niet wrijven maar deppen met een vochtige doek
  • Chemisch reinigen; de meeste gordijnen kun je bij een stomerij chemisch laten reinigen voor een optimaal resultaat

Hieronder 3 soorten raamdecoratie die je redelijk eenvoudig zelf kunt reinigen:

1. Rolgordijnen reinigen

Op rolgordijnen zit vaak een beschermlaag die ervoor zorgt dat ze niet zo snel vies worden. Probeer ook altijd zoveel mogelijk alleen de bedieningskoordjes te gebruiken bij het openen en sluiten. Zit er per ongeluk toch een vlek op? Probeer deze er zo snel mogelijk af te halen zodat het nog niet ingetrokken is. Kijk altijd of het rolgordijn met water behandeld mag worden voordat je begint. Als dit mag kun je het beste een zachte doek gebruiken met lauw water. Schoonmaakmiddel vermijd je beter maar als het niet anders kan kun je kiezen voor een niet agressief middel dat geschikt is voor rolgordijnen. Kijk altijd eerst even op de verpakking.

2. Jaloezieën reinigen

Jaloezieën vangen in de regel veel stof, meer dan rolgordijnen of lamellen. Omdat de jaloezieën horizontale delen bevatten blijft het stof er vrij makkelijk op liggen. Je kunt jaloezieën reinigen met een speciale borstel tegen het stof maar de meeste kun je ook schoonmaken met een vochtige doek. Kijk goed uit dat je je handen niet snijdt aan de jaloezieën want deze kunnen scherp zijn. Om wondjes te voorkomen draag je beter handschoenen of maak je de jaloezieën schoon met een washandje dat helemaal om je hand heen zit.

3. Lamellen reinigen

Het voordeel van lamellen is dat deze verticaal hangen en er dus minder stof op valt of blijft hangen. Lamellen van kunststof of aluminium maak je makkelijk schoon met een doekje. Stoffen lamellen reinig je met een droge doek of stofzuiger en soms mogen ze ook in de wasmachine maar kijk daarvoor altijd eerst op het wasvoorschrift. Als je ze mag wassen kun je ze na de wasbeurt meteen weer ophangen zodat ze goed kunnen drogen. Lamellen hangen vaak boven een radiator dus het drogen gaat dan ook lekker snel.

Niet meer mogelijk?

Krijg je de vlekken er niet meer uit? Kijk dan of je een andere oplossing kunt bedenken of overweeg nieuwe raamdecoratie aan te schaffen. Met wat geluk kun je nog hetzelfde vinden zodat het altijd mooi bijpassend is.

Zonweringbedrijven vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van max. 4 bedrijven in jouw regio en vind de beste vakman voor jouw klus: