Waar op letten als je een veranda wilt kopen?

doorWebmaster M.

Waar op letten als je een veranda wilt kopen?

Veranda’s zijn stukken grond die aangelegd zijn en aan een woning liggen. Vaak heeft een veranda ook een afdak zodat je eronder kunt zitten. Dit beschermt je dan tegen slecht weer of de felle zon. Meestal wordt een veranda van hout gemaakt. Dit geeft een natuurlijke uitstraling en past vaak goed in een tuin waar wat groen in staat.

Vaak worden er houten planken op de grond gelegd en heb je houten palen om de constructie van het dak te maken. Een veranda kan ook helemaal afgesloten zijn van glas, maar in Nederland noemen we dat een serre.

De nadelen van een veranda

Er zitten een aantal voor- en nadelen aan het hebben van een veranda. Een veranda aan de achterkant van je huis kan heel wat natuurlijk ligt wegnemen. Het kan een stuk donkerder worden in de woonkamer. Als je al een donker huis hebt, is het echt verstandig om dit mee te nemen in je beslissing. Een ander nadeel van een veranda is dat je een stuk tuin moet inleveren om de veranda te bouwen.

Als je een ruime tuin hebt, kan dit natuurlijk prima. Als je een kleine tuin hebt, kan het zonde zijn om een veranda te plaatsen. Je moet er geen benauwd gevoel van krijgen als je op de veranda zit. Een veranda kost ook veel geld. Aangezien een veranda van stevig hout gemaakt moet worden, kunnen de kosten hoog oplopen. Bovendien moet het hout ook onderhouden worden om de duurzaamheid te verlengen. En daar moet je wel zin in hebben.

De voordelen van een veranda

Er zitten ook zeker een aantal voordelen aan een veranda. Een veranda zorgt ervoor dat je langer buiten kan zitten, vanwege de overdekking. Dus als het al wat kouder is of in de zomer regent, zit jij droog en warm onder het afdak. Een ander voordeel is dat je een soort tussenscheiding krijgt van binnen en buiten. Je kan wat sfeer van binnen naar buiten brengen op de veranda.

En andersom kan dat ook. Dit kan net zorgen voor wat meer sfeer aan de achterkant van je huis. Ook is de doorloop naar de tuin minder abrupt. Het fijne van het plaatsen van een veranda aan de achterkant van je huis, is dat je er geen vergunning voor nodig hebt. Raadzaam is het wel om even te melden dat je een veranda aan gaat leggen in je tuin. Het kan zijn dat je huis meer waard wordt met het hebben van een veranda. Immers, biedt het wat extra’s voor bewoners.

Over de auteur

Webmaster M. author

M. is een specialist in zonwering voor woningen en kantoren en schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die hieraan gerelateerd zijn.