Gordijnrails

Als je gordijnen gekozen hebt als raamdecoratie dien je deze natuurlijk ook goed op te hangen zodat het er netjes uitziet. Hieronder enkele aandachtspunten:

1. Bestaande rails of nieuwe kopen?

Als er al gordijnrails hangen in je woning is dat natuurlijk wel makkelijk. Als je dan gordijnen wilt kopen kun je de lengte en breedte makkelijk bepalen met behulp van de rails die er al hangen. Hangt er nog niks? Houd daar dan bij het meten/berekenen ook rekening mee maar kies ook voor rails die goed bij je gordijnen passen.

2. Koop de juiste rails

Vitrage is licht en daar heb je geen zware gordijnrails voor nodig maar met name overgordijnen kunnen aardig wat wegen, zeker als het verduisterende zijn omdat deze van een extra coating voorzien zijn die ook meeweegt. Zorg er dan altijd voor dat je geschikte rails kiest die wat kunnen hebben.

3. Zelf bevestigen

Gordijnrails bevestig je eenvoudig zelf maar zorg er wel voor dat je het juiste gereedschap hebt. Met name plafonds kunnen bijzonder hard zijn dus een goede boor is zeker aan te raden. Als je een lange gordijnrail nodig hebt zorg er dan voor dat je deze goed vastzet op meer punten. Bereken met behulp van de totale breedte om de hoeveel centimeter je de bevestigingsstukjes vastzet. Houd altijd rekening met het gewicht van het gordijn. Bij een zwaarder exemplaar zet je beter voor alle zekerheid een extra bevestiging ertussen.

4. Koop een rail uit één stuk

Gordrijnrails zijn in verschillende modellen en lengtes te krijgen maar het is altijd lastig als je voor een rail kiest die uit meer stukken bestaat. De kans dat het gordijn dan blijft hangen op dat punt bij het openen en sluiten is groot. Probeer daarom altijd een rail aan te schaffen die uit één geheel bestaat. Het is ook mogelijk om bochten in rails te laten maken zodat het gordijn daar ook makkelijker overheen schuift.

5. Haken en ogen

Bij een gordijnrail worden de gordijnen opgehangen met behulp van haakjes. Deze zitten in de meeste gevallen aan het gordijn zelf bevestigd en de haakjes hang je in een ringetje dat aan de rail zelf zit.

6. Toch liever een roede?

Als je een roede kiest houd er dan wel rekening mee dat het gordijn iets verder van het raam of de deur komt te hangen en er kans is dat er wat licht aan de bovenzijde of zijkanten doorkomt. Bij het gebruik van een roede kies je voor gordijnen die voorzien zijn van ringen of lussen maar het is ook mogelijk om de roede door een tunnel te doen die in het gordijn zelf zit.

7. Kies voor een bijpassende rail

Gordijnrails zijn in diverse modellen en uitvoeringen te koop zodat je altijd iets kunt kiezen dat goed bij de gordijnen en het interieur past en solide genoeg is. Hoe gek de vorm of maat soms ook is, het kan bijna altijd gemaakt worden uit één stuk en dat is erg praktisch.

Alle soorten binnenzonwering: